Festiwal Gęsiny w Przysieku (2023)
Plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku na dwa dni zamienił się w największy w Polsce gęsi jarmark. Na odwiedzających czekały potrawy z gęsiny, produkty regionalne oraz pokazy kulinarne. Prowadzącymi byli: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla. Festiwal Gęsiny jest częścią marszałkowskiej kampanii "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina".
- Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina - tak zapisano w naszej tradycji – przypomina Piotr Całbecki, marszałek województwa.- A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną geś białą kołudzką owsianą.
W piątek (10 listopada) w gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można zakpić wyroby i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych.
Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgesek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.
Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.
Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.
Źródło- UM WK-P
Zdjęcia Szymon Zdziebło
Festiwal Gęsiny w Przysieku (2023)